Prodium - Verkoop en verhuur van mobiele podiumwagens Prodium - Verkoop en verhuur van mobiele podiumwagens

Het begin van Prodium

ARC86 podiumwagen

ARC86 podiumwagen

Moet ik wel een podiumwagen aanschaffen?

Tja, die vraag houdt mij al jaren bezig. Met mijn bedrijf AVXL sta ik regelmatig op podiumwagens, de ene keer een prima wagen die ook op de door ons gevraagde tijd volledig opgebouwd klaarstaat, maar helaas hebben we ook andere ervaringen.

Met enige regelmaat staat we op wagens waarbij ik me afvraag of  de situatie wel echt veilig te noemen is. Bij de opbouw zie ik dat de onderdelen van de podiumwagen niet goed (meer) op elkaar aansluiten of dat zelf poten niet uitgeklapt kunnen worden.  Of zo genoemde podiumwagens die eigenlijk niet meer zijn dan een oplegger van een vrachtwagen, dus heel weinig hoogte om een fatsoenlijke lichtshow te maken.

Begrijp me niet verkeerd, er zijn ook een veel goede ervaringen op te noemen, podiumwagens die netjes op tijd opgesteld staan en wagens die er tip top bij staan.  De podiumwagens met een opblaasconstructie zijn hier een goed voorbeeld van. Wat we hierbij als nadeel ervaren is de netto podiumoppervlakte en het niet op kunnen hangen van onze lampen.

Dus de gedachte om zelf een podiumwagen blijft maar door mijn hoofd spoken. Is dit wel een goede aanvulling op het assortiment van mijn bedrijf? Ja! Ik denk van wel, maar wat zijn dan de wensen die je als licht- en geluidsverhuur bedrijf hebt. Podium moet stevig staan, standaard truss in het dak hebben zodat we lampen direct in de dakconstuctie kunnen hangen en voorzien van sidewings1waarachter of waaraan we onze speakers kunnen plaatsen.

Dan begint de zoektocht naar een podiumwagen die aan deze criteria voldoet. Verder is een snelle opbouw tijd belangrijk (tijd is geld) en zou het ook mooi zijn wanneer het podium onderscheidend is van de alom bekende podiumwagens. Ik denk dat ik dit gevonden heb met de ARC serie podiumwagens. Door de ronde dakconstructie is hij onderscheidend van alle podiumwagens die ik ken.

De dakconstructie is gemaakt van truss, dus we kunnen onze lampen direct in het dak hangen. Het is zelfs mogelijk dit te doen voor we de constructie verder omhoog liften, we hoeven dus niet met een steiger of trap elk lampje in te hangen. Speakers kunnen we aan of achter de sidewings plaatsen en het podium is ook echt 8 bij 6 meter!

Verder is de ARC podiumwagen voorzien van een uitgebreid bouwboek2waarin alle specificaties en keurmerken zijn opgenomen. Ook zit hier een uitgebreid rapport bij onder welke weer condities het podium gebruikt mag en kan worden, tegen welke windkracht is de constructie bestand en hoeveel sneeuw mag er op het dak liggen voor ik me zorgen moet maken.

Eigenlijk was ik op slag verliefd op deze podiumwagen, voor zover je verliefd kan raken op een wagen;)

Alles bij elkaar is mijn antwoord op de vraag moet ik wel een podiumwagen aanschaffen dus volmondig: JA! Opbouw is goed te doen met twee personen in nog geen drie kwartier. De wagen ligt lekker achter de auto, ondanks dat hij 2300 kg weegt. En naar klanten kan ik een compleet pakket aanbieden. We hebben alles zelf in de hand en zijn niet meer afhankelijk van een podiumbouwer.

Natuurlijk is de investering niet gering, maar doordat we zowel podiumwagen als techniek leveren op een evenement kan ik in één rit alles meenemen. Personeel kan na het opbouwen van de podiumwagen meteen door met de opbouw van de techniek, dus minder personeelskosten voor de klant en de klant heeft één aanspreekpunt voor podiumwagen en techniek.

 

Duco Nijp

1 Een sidewing is het deel wat naast een podium geplaatst wordt, waarin de speakers geplaatst of gehangen kunnen worden. Vaak wordt hier ook reclame of tekst op gedrukt.

2Een bouwboek is een document waarin alle technische gegevens, statische berekeningen en keuringen waaraan een podium moet voldoen staan beschreven.